Vaihtokevät Uppsalassa (yliopiston vaihtokertomus)

 

Opetus 1: Ole tarkkana vaihtoon hakuun liittyvien deadlinien kanssa.

Itse halusin hakea Jenkkeihin, mutta olin päivän myöhässä, ja niinpä päädyinkin lähelle Uppsalaan. Enkä kyllä kadu!

Kuulin etukäteen pelotteluja hakuprosessista, mutta ainakin omalta kohdaltani kaikki sujui hyvin ja helposti. Uppsalan yliopiston nettisivuilta löytyy hyvin tietoa vaihtareille tarjottavista kursseista. Itse halusin opiskella maisterikursseja ja ne kaikki olivat englanniksi. Ennen vaihtoon lähtöä en oikeastaan osannut, tai uskaltanut, puhua ruotsia ollenkaan. Kävin sekä kandi että maisteri ruotsin kurssit Tampereella ja lähdinkin Ruotsiin juuri ruotsin kurssin haluamaani heikommin tuloksin läpäisseenä. En kuitenkaan halunnut ottaa ruotsin kursseja Uppsalassa, vaan päätin keskittyä parantamaan kieltäni arkipäivän keskusteluissa.

IMG_2113

Opetus 2: Ota hyöty irti buddy-systeemistä ja ensimmäisistä viikoista.

Uppsala ekonomernas eli kauppisopiskelijat pyörittävät buddy-systeemiä tarkoituksenaan helpottaa vaihtareita sopeutumaan uuteen. Oma buddyni oli innokas, varmaankin innokkaampi kuin minä itse. Häneltä ja ekojen viikkojen tapaamisista sain kaiken tarvittavan tiedon itselleni. Myös henkilökunta vastasi sähköposteihin aktiivisesti. Uppsala ekonomernien tapahtumissa pyöri alkuun muunkin alan opiskelijoita, sillä heillä vastaavaa systeemiä ei ollut. Hyvin mahtuivat kaikki mukaan!

IMG_5735

Opetus 3: Hae sinulle sopivaa asuntoa!

Yliopisto takaa asunnot kaikille vaihto-opiskelijoille. Suurin osa asunnoista on lähellä keskustaa ja yliopistoa (1-3km), mutta kohteita löytyy kauempaakin. Kohteet jaetaan käsittääkseni nopeusjärjestyksessä, eli kannattaa olla valppaana haun koittaessa. Itse en päässyt ykkösvaihtoehdokseni valitsemaan Ekebyhyn. Ekebyn asunnot ovat melko uusia käytäväasuntoja omalla suihkulla ja vessalla ja yhteisellä keittiöllä. Niiden sijainti oli omasta näkökulmastani hyvä (helposti keskustaan, Ekonomikumille jossa opiskelin ja metsään lenkille) ja ennen kaikkea kunto ja siisteys paras vierailemistani opiskelija-asunnoista. Toki sitten hintakin on korkeampi; kalustetusta huoneesta sai muistaakseni maksaa yli 500 euroa. Itse pääsin kakkosvaihtoehtooni Flogstaan, josta olin kuullut niin hyvää kuin pahaa. Hyvää bileistä ja tapahtumista, huonoa epäsiisteydestä ja meluisuudesta. Flogsta ja oma käytäväni osoittautui yhdeksi kevään parhaista jutuista. 12 vanhaa betonitaloa eivät ole mitenkään sympaattisia eikä siistiäkään aina ole, mutta hyvät käytävätoverit, sadat muut Flogstassa asuvat opiskelijat, Uppsalan halvin kauppa, lähellä olevat älyttömän hyvät lenkkimaastot, kerran viikossa yhteiset tilat eli keittiön ja käytävän siivoava siivooja, kohtuullinen etäisyys yliopistolle ja keskustaan (10-15 min pyörällä) sekä kohteista halvin vuokra (noin 450 e) teki Flogstasta lopulta minulle sittenkin parhaan vaihtoehdon. Muutamat kaverini valittelivat sotkuisista keittiöistä, ja joskus käytäväbileet saattoivat häiritä jonkun nukkumista, mutta yleisesti kaikki Flogstassa asuneet olisivat valinneet sen asunnokseen uudestaankin. Kantorsgatan toisella puolella kaupunkia oli pienempi ja yhteiset tilat kotoisammat. Sijainti eri puolella kuin muut sekä oman suihkun ja ulkopuolisen siivoojan puute ovat asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon. Rackabergsgatanin sijainti on loistava ja yhteiset tilat viihtyisiä. Jos suihkun ja vessan jakaminen muiden kanssa ei haittaa, on tämä loisto vaihtoehto. Klostergatanin yksiöissä asuneet kaverini pitivät asunnoistaan ja sijainnistaan aivan keskustassa kovasti. Keittiö on näissä asunnoissa heikohko, mutta paikka muuten rauhallinen ja oiva valinta enemmän omaa rauhaa kaipaavalle. Loppuun täytyy vielä lisätä, että loppusiivouksen kanssa täytyy kuulemma olla erityisesti Flogstassa tarkkana, jottei kortilta veloiteta siivouskuluja!

IMG_2121

IMG_5654

Opetus 4: Mieti mitä, millä tasolla ja kuinka paljon haluat opiskella.

Itse halusin opiskella Uppsalassa maisterikursseja, sillä olin kuullut, että kandikurssit ovat suunnattu pelkästään vaihtareille, ja taso niillä on näin ollen vaihteleva. Vaihto-opiskelijoille ei suoralta kädeltä tarjota ruotsinkielisiä kursseja, enkä niitä itse lähtenyt jäljittämäänkään. Maisterikurssit kauppatieteissä tarjotaan pelkästään englanniksi, sillä Uppsalan maisteriohjelmia opiskelee moni ulkomaalainenkin.

Ruotsalaiset rakastavat seminaareja, joissa yleensä yksi ryhmä tai kaikki pitävät esitelmät, joiden jälkeen keskustellaan. Tein kevään aikana enemmän ryhmätöitä ja pidin useampia esitelmiä kuin koko 3,5-vuotisen yliopistourani aikana ennen vaihtoa. Välillä ryhmätöiden sumpliminen tuskastutti, mutta opin valtavasti eri maista ja kulttuureista tulevien ihmisten työskentelytavoista ja siinä sivussa vähän omistanikin. Ja englantini kehittyi hurjasti, vaikka se jo lähtötilanteessakin oli ihan ymmärrettävää.

Kurssien taso vaihteli opettajien ja professorien mukaan, mutta kaikilla kursseilla odotetaan paljon, joten älä valitse maisterikursseja, jos et ole valmis välillä priorisoimaan opiskeluja. Hyvät arvosanat olisivat edellyttäneet hurjia työmääriä ja läpäistäkseenkin sai tehdä töitä. Kursseilla sai esityksistä ja palautetuista töistä suoraa henkilökohtaista palautetta, joka on harvinaisuudessaan arvokasta. En ole käynyt vielä kotona Tampereella maisterikursseja, mutta voisin kuvitella vaatimustason olevan samankaltainen tai korkeampi.

Jos voisin valita kurssini nyt uudestaan, ottaisin koko kevääksi markkinointia tai jonkun muun opintokokonaisuuden. Tällä tavalla porukkaan pääsisi vielä paremmin mukaan.

IMG_2513

Opetus 5: Uppsalassa on aina tekemistä.

Uppsalassa ei tule tylsää, jos niin ei halua. Ainejärjestöjen sijaan nationit (osakunnat) järjestävät tekemistä aamupalasta aamuneljän bileisiin. Nationit ovat keskenään erilaisia, ja jotkut loistavat lounaillaan siinä missä toisissa on hyvä kahvitella ja lopuissa pelata lautapelejä tai juhlia aamuun asti. Myös brunssitarjonta kannattaa tarkistaa! Uppsalan opiskelijaelämä on Tamperettakin vilkkaampaa ja kuulin, että ainoastaan Lund nationeineen vetää Uppsalalle jollain lailla vertoja. Juhlia voi lähes joka ilta niin halutessaan ja joka lukukauden alussa järjestettävä nollning eli eräänlainen ”kastajais-kuukausi” tarjoaa menoa sitä kaipaaville. Gasquet eli hienot pöytäjuhlat ja erilaiset tanssiaiset mielessä mukaan kannattaa pakata mekot ja miehille puvut. Uppsalassa voi kuitenkin myös harrastaa, elää terveellisesti ja matkustaa. Puoli tuntia Tukholmaan tarjoaa loistavan mahdollisuuden myös pääkaupunkiin tutustumiseen. Tukholman saaristoon kannattaa ehdottomasti tutustua. Opiskelijoille suunnattu campus1477 ja Friskis&Svettis ovat hyviä kuntosaleja, vaikkakin Suomen hintoihin verrattuna tyyriitä. Kaupassa lihat ja kanat ovat kalliimpia, mutta muuten kaikin puolin maat verrattavissa toisiinsa, joten liiallinen koti-ikäväkään ei pääse syntymään!

 

Itselleni vaihtoni ehdottomasti suurin anti oli ruotsin kielen oppiminen. Päätin vaihtoon mennessäni, että käytän ruotsia aina kun mahdollista, ja tässä päätöksessä myös pysyin vaikka aluksi pelottikin. Kämppisten kanssa ja harrastusten parissa puhuin ruotsia ja muuten englantia. Ruotsi meinaa heti unohtua, joten kesällä muiden yhteyksien kautta eteen osunut viikon työpätkä Ruotsissa oli aivan erinomainen muistin virkistys. Toiveenani ja tavoitteenani on tulevaisuudessa tehdä töitä Ruotsissa tai ruotsalaisen yrityksen kanssa, ja siinä uskon vaihdostani olevan iso apu! Myös muutamat kontaktit ja rakkaus Uppsalaa kohtaan tulevat säilymään!

IMG_4899IMG_3568

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s