”Äh sori mä en pääse paikalle, koska lennot on jo niin kalliit”

Ensi kerralla voisin ehkä kirjoittaa jostain positiivisesta ulkomailla ja juuri Saksassa asumiseen liittyen, mutta tänään kerron siitä, miltä tuntuu missata tapahtumia, juhlia, merkkipäiviä ja perinteitä yksi toisensa perään ihan vaan siksi, että ne tapahtuvat yli kahdentuhannen kilometrin päässä.

Oman mummin epäviralliset 85-synttärit, parhaan kaverin valmistujaiset, opiskelukaverin huikeat KTM-pippalot, isänpäivä, äitienpäivä, siskon synttärit, juhannus, festarit joihin kaikki menevät, ainejärjestön viiskymppiset, isot suunnistuskisat, jo etukäteen eeppiseksi tiedetyt tuparit. Nämä kaikki ja paljon muuta olen viimeisen vuoden aikana missannut, omaa syytäni vaikkakin tahtomattani.

Näihin serkun ylppäreihin onneksi pääsin ja Balin rusketus takas epäreilut kuvat, sori Lotta :*

En ole koskaan sen pahemmin kärsinyt fomosta (fear of missing out/pelko siitä että jää jostakin paitsi). Uskoisin sen kumpuavan urheilutaustastani, sillä tärkeiden kisojen päivämäärää ei voi itse päättää. Meidän perheessä kisat ovat menneet automaattisesti etusijalle omien ylppäreiden ja sukulaisten pyöreiden synttäreiden eteen – kavereiden pippaloita on tähän turha edes rinnastaa. Olen siis varsin tottunut siihen, että sillä välin kun muut pitävät kivaa jossain, pidän minä omaa kivaani kisoissa. Meidän suvussa se on aina ymmärretty tai ainakaan kukaan ei ole näkyvästi loukkaantunut ja kaveritkin ovat onneksi kasvaneet mukana ymmärtämään noita urheilujuttuja.

Kirvesmiehen suvun laatuaikaa Suomi-visiiteillä: melontaa tihkusateessa

Vaikka en kärsi fomosta, se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö mua toisinaan harmittaisi jäädä pois erinäisistä jutuista. Muistan, että joskus nuorempana valintojen teon hetkinä vähän harmitti (se onkin varmaan syy siihen miksi musta ei tullut huippu-urheilijaa, mikä onkin kokonaan toinen tarina), kuten silloin kun kaverit rellestivät vanhojen risteilyllä ja itse valmistauduin nuorten SM-hiihtoihin. Kaikki nuo harmitukset unohtuivat kuitenkin hetkessä enkä todellakaan harmittele noita valintoja vaan sen sijaan väitän, että olen saanut paljon arvokkaampia – ainakin kirkkaampia – muistoja urheilutapahtumista kuin olisin saanut muualta.

Nykyään syy tapahtumien missaamiseen on enää harvemmin urheilu ja useammin Suomi-Saksa välimatka. Fomo on pysynyt poissa, mutta harmitus säilynyt. Siinä missä nuorempana harmitus oli itsekästä harmia siitä, etten päässyt pitämään hauskaa, on harmitukseni nykyään enemmän sekoitus huonoa omaatuntoa, pelkoa epäkohteliaan kuvan antamisesta ja puhdasta ikävää. Tuparit, vuosijuhlat ja festarit tuntuvat epäoleellisilta, mutta järjestäjälleen tärkeät juhlat kuten synttärit ja valmistujaiset aiheuttavat omantunnon tuskia, ikävää ja paikoin riipivääkin harmia.

Tällaiset fiilikset kai kuuluvat ulkomailla asumiseen, joka silti ainakin tässä vaiheessa tuntuu oikealta vaihtoehdolta. Viime aikoina asia on kuitenkin painanut mieltä, joten loin itselleni filosofian tällaisten tilanteiden selvittämiseen, sillä jatkuva asian pallottelu on melko kuluttavaa. Filosofia kuuluu näin: koska en aika- ja raharesurssieni puolesta ikinä voi olla yhtä aikaa kahdessa maassa tärkeiden ihmisten luona heidän tärkeimpinä päivinään eläen vielä omaakin normaalia elämää siinä sivussa eteenpäin, on vain yksinkertaisesti nautittava niistä hetkistä joita meillä on yhdessä. Nuo kohtaamiset ja hetket osuvat harvoin merkkipäiviin, mutta ovat omasta mielestäni silti yhtä arvokkaita. Joskus voi mielestäni olla jopa arvokkaampaa olla oikeasti läsnä hetkessä, antaa aikaa ja nauttia harvinaisesta ajasta yhdessä kuin vain kiitää paikasta ja juhlista toiseen ja puhua sukulaisille ja ystäville sanomatta oikeastaan mitään. Aion siis jatkossakin jatkaa menneille ja tuleville juhlille kippistelyä Suomi-visiiteilläni ja nauttia noista hetkistä niiden tullessa täysillä. Samoin meidän kodin ovet ovat aina auki vieraille, jotka haluavat tulla skoolailemaan kaljatuopeilla niille menneille ja tuleville juhlille.

Matkustusinnokasta perhettä voi onneksi tavata maailmallakin kuten tässä Italiassa.

Eli ei fomoa ja uskon, että uudella filosofialla saan harmituksenikin kuriin, mutta en mä silti kaikkia juhlia halua missata, joten laittakaa kutsu jatkossakin tulemaan ;–) Seuraavaksi päästään viettämään Suomessa vappua ja kesävisiitillehän voisi mummoloiden ja Jukolan lisäksi osua muitakin tärkeitä päivämääriä. Mun on myös hankittava oikea duuni tän harjoittelun pian loppuessa, jotta olen tulevaisuudessa varoissani osallistumaan yhä useampiin juhliin. Kohta rysähtää loput valmistujaiset ja joko sitten pian kihlajaisia, häitä, ristiäisiä ja lisää synttäreitä….??!

Yksi kommentti artikkeliin ””Äh sori mä en pääse paikalle, koska lennot on jo niin kalliit”

  1. Eeppistä settiä Tytti. Vastasin sinun kirjoittamaan tekstiin pari vuotta takaperin Oman elämän suorittaja? – kirjoitukseen. Vastaukseni sisälsi jäätävästi kirjoitusvirheitä ja oli muutenkin hankalasti luettava.

    Tuossa, kun päivitin omaa facebook-profiiliani satuin googlettamaan myös oman nimeni ja sitä kautta löysin blogisi uudelleen. Huomasin, että olit myös vastannut minun kommenttiin. Vaikutat varsin terävältä ja fiksulta tyypiltä.

    Minun perheessäni on myös tietyt asiat ja liiketoimet ajaneet kaiken muun elämän edelle, joten kykenen hieman samaistumaan sinun esille tuomaan käsitteeseen fomo (fear of missing out). Ajatuksesi ”on vain yksinkertaisesti nautittava niistä hetkistä, joita meillä on yhdessä” osuu asian ytimeen, koska se ettei kykene osallistumaan juhlan virallisena päivämääränä tiettynä kellonaikana ei tarkoita sitä, ettei merkkipäivää voisi juhlistaa. Yleensä se tapahtuu säätämällä molemmille sopivaa kahdenkeskistä ajankohtaa. Toki silloin se ”juhlistaminen” tapahtuu monesti hieman tavallisemmissa ja epävirallisemmissa puitteissa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s